Techneuten van morgen lassen, metselen én dansen

EDE – De arbeidsmarkt springt om technische mensen. Reden om een Techniekdag voor de jeugd te houden. De regio Foodvalley kende zaterdag zijn vuurdoop.

Timmeren. Metselen. Elektronica bedienen. Lassen. De eerste Foodvalley Techniekdag kenmerkt zich door doen. Ouders kijken toe hoe hun kinderen onder toezicht van instructeurs apparaten, gereedschappen of technische snufjes uitproberen.

De arbeidsmarkt staat te springen om technische mensen. Dit is de hoofdreden om de jeugd enthousiast te maken voor technische beroepen. ,,Bij het woord techniek kunnen mensen denken aan figuurzagen, maar techniek is veel breder dan dat”, zegt Leonie Dijkhof van VNO-NCW Midden.

Deze ondernemersorganisatie organiseert de Techniekdag samen met netwerkorganisatie Knooppunt Techniek en het Technova College. ,,We richten ons bewust op de leeftijdsgroep 8 tot 14, want uit onderzoek blijkt dat jongeren op die leeftijd de keuze voor techniek maken.”

Enthousiaste kinderen

Op de zonovergoten parkeerplaats voor het Technova College zoeken de techneuten in wording en familie de aangename schaduw op van opgestelde partytenten. ,,Meegekomen ouders kunnen zien hoe enthousiast hun kinderen worden, als die de technische dingen uitproberen.”

De opkomst is bij de eerste editie nog mager. ,,Dat moet vaak groeien”, weet Dijkhof uit ervaring. ,,Kort geleden hadden we de tiende Techniekdag in de Liemers, daar is het publiek door de jaren heen gegroeid.” In oktober is er een Techniekdag in Arnhem.

Nathanaël Bunt (7) uit Ede. ,,Ik wil later met stroom werken.”

De jas is drie maten te groot en hangt over de bovenbenen. Een andere jas bedekt de onderbenen en voeten. De zwarte veiligheidsbril is goed vastgezet om het kleine hoofd. De enorme handschoenen worden strakgetrokken over de kinderhanden. Het lasapparaat gaat richting de geschreven letters.

Met de hand beweegt Nathanaël Bunt (7) uit Ede met ondersteuning van instructeur Thijmen Mulder het apparaat langs de lijnen van de letters. ,,Het is wel veel werk, zo’n lange voornaam lassen”, merkt een omstander op.

Bunt vond het leuk om te lassen. ,,Die e aan het einde had wel beter gekund”, is hij kritisch op zijn productie. ,,Ik vond het leuk om te lassen, maar ik vind stroom leuker”, zegt hij.

De techniek zit er al vroeg bij hem in. ,,Bij de airconditioning zit hij te kijken hoe het werkt”, zegt zijn moeder. Wat hij later wil worden? ,,Met stroom werken, dingen met stroom maken”, klinkt het beslist.

Youssra (14) en Adam (9) Raoui uit Ede. ,,Iets cools maken uit niks.”

Adam Raoui (9) hangt met zijn lichaam achterover. Uit alle macht en de inspanning op zijn gezicht trekt hij met beide handen aan het touw, die amper sjoege geeft. Het toestel geeft dan ook een indruk van het gewicht, die een lierkabel van een bergingswagen torst als deze een auto uit de sloot trekt.

Zijn zus Youssra (14) brengt het er iets beter vanaf. ,,Het was wel grappig om te doen, maar ook echt zwaarder dan ik dacht”, zegt ze. Ze zijn met hun moeder op de Techniekdag afgekomen, nadat deze afgelopen week een spandoek met aankondiging zag. ,,Ik houd van techniek, want ben liever met mijn handen bezig dan dat ik stil zit met mijn neus in de boeken.”

De tweedejaars scholier op het Marnix College is vooral graag bezig met houtbewerking. ,,Het zagen vind ik leuk”, licht ze toe. ,,Om in één keer iets cools te maken uit niets.” Als keuzevakken op school heeft ze voor technische vakken gekozen.

Tom Hengl, Ichsani Wheeler, Ziggy (6) en Alex (3) ,,Deze generatie groeit op met robots.”

Robot ‘Luci’ hupt op en neer over de parkeerplaats van het Technova College. Ziggy (6) loopt eromheen en bekijkt met opengesperde ogen de verrichtingen van het apparaat. Zusje Alex (3) imiteert vrolijk lachend de bewegingen van het technische snufje.

Op een afstandje slaat vader Tom Hengl de kinderen gade. ,,Deze generatie groeit op met robots”, zegt hij. ,,Het is speelgoed voor ze, maar ook iets echts want volgens mij hebben ze niet in de gaten dat de robot wordt bestuurd.”

Zowel Hengl als zijn partner Ichsani Wheeler zijn wetenschappers, bij Opengeohub in Wageningen. Het stel heeft Ziggy en Alex bewust meegenomen naar de Techniekdag. ,,Ze krijgen hier een idee over hoe techniek werkt.”

Alex is ondertussen aan het spelen met Oobleck. Deze met maizena gemaakte vloeistof heeft als eigenschap, dat het hard is als je er met je handen druk op zet. ,,Leuk dit”, zegt ze terwijl ze ermee kneedt.