Technologische snoepwinkel in Zevenaar: Nora Mae wil altijd weten hoe dingen werken

ZEVENAAR – Een technologische snoepwinkel voor kinderen met twee rechterhanden. Techniekdag De Liemers is andermaal een groot succes met enkele duizenden bezoekers.

Het moet al raar lopen wil Nora Mae Beijers uit Didam geen glanzende carrière in de techniek tegemoet mogen zien. Ze mag dan pas 9 jaar oud zijn, haar passie is inmiddels gewekt. ,,Op de buitenschoolse opvang was een techniekbus. Sindsdien wil ze weten hoe dingen in elkaar zitten en werken’’, zegt vader Daan, die zelf na een loopbaan in de horeca in de logistiek is beland.

Nora Mae is één van de vele bezoekers van Techniekdag De Liemers, deze zaterdag. Ze wil alles proberen en bedient onder deskundige leiding een kolomboormachine van de firma Kinkelder uit Duiven, fabrikant van zaagbladen.

,,Gereedschap, uitzoeken hoe dingen werken. Hartstikke leuk’’, zegt het meisje. Ze is handig, aldus haar trotse vader. ,,Tekenen, puzzelen, Lego, ze is heel veel met haar handen bezig.’’ Nora Mae moet ook stevig aan de bak, als ze eenmaal in haar werkzame leven is beland. ,,Ik wil later sparen voor een Tesla.’’

Kinderen interesseren voor opleiding techniek

De jaarlijkse Techniekdag De Liemers is een initiatief van werkgeversorganisatie VNO-NCW Midden, in samenwerking met het onderwijs en het regionale bedrijfsleven. Plaats van handeling is dit keer het bedrijf Stafier Holland BV op industrieterrein Hengelder in Zevenaar, waar plaatwerk voor de keramische- en de voedingsindustrie wordt gemaakt, evenals zonnepanelen. Doelstelling van de techniekdag: kinderen van 8 tot en met 14 jaar interesseren voor een opleiding in de techniek.

Woordvoerster Leonie Dijkhof van VNO-NCW Midden ziet bij de ingang van het bedrijf dat het goed is. Om kwart voor één ‘s middags, nog geen drie uur na de opening, wordt bezoeker nummer 1100 geteld. ,,En dat staat nog los van de 250 mensen die meewerken in de 37 stands in en rond het bedrijf.’’

Geen nieuws, zegt coördinator bedrijfsopleidingen Tim Rietbergen van hetzelfde Kinkelder. ,,Vorig jaar in Duiven was het ook volle bak. En dat is nodig ook, want we kampen al een jaar of tien met een tekort aan vakmensen.’’

Vrachtwagens en hijskranen

Wat op de Techniekdag De Liemers wordt aangeboden is een soort technologische snoepwinkel voor kinderen met twee rechterhanden. Grote vrachtwagens op het terrein, hijskranen die mogen worden bediend. Met een minikraantje wordt zand uitgegraven, kinderen mogen van alles zelf proberen en staan letterlijk in de rij te wachten. In de bedrijfsgebouwen is van alles mogelijk: smeden, windmolentjes bouwen, chemische proeven doen, lassen, 3D-tekenen, bouwen. Het aanbod is schier eindeloos.

Jim Reurink is 13 jaar, boerenzoon en samen met oma Carla helemaal uit Neede naar Zevenaar gekomen. Hij is tweedejaars leerling op het Zonecollege in Borculo en volgt een groene opleiding. ,,We zijn samen ook al naar een open dag in Aalten geweest. Ik vind techniek heel interessant, het kan zo maar zijn dat ik er verder in wil.’’

Reanimatiepop en rode paprika’s

Jim heeft het getroffen, hij is bij de stand van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem terecht gekomen. Op een soort van reanimatiepop mag hij een endoscopie uitvoeren, een kijkoperatie. Uiteraard ondersteund door camerabeelden. Wim van Dulmen, medisch technicus bij Rijnstate, is één van de professionals die de kinderen begeleiden. ,,Ook in ons ziekenhuis draait heel veel om techniek. We doen dit niet voor niets al jaren.’’

Voor wie een pop iets te griezelig vindt – Jim uit Neede heeft daar als boerenzoon geen last van – mag ook een rode paprika inwendig onderzoeken. ,,Als je de pitten met een camera bekijkt lijken ze precies op poliepen die je ook in de keel of de neus aantreft’’, zeggen de Rijnstate-medewerkers.