Willy doet gooi naar Nijmeegs Kampioenschap vliegtuigjes: ‘Willen laten zien hoe leuk techniek is’

55 bedrijven en opleidingen in de technieksector proberen vandaag in het Nijmeegse Technovium kinderen te interesseren voor techniek. De grootste trekpleister? Het eerste NK Vliegtuigjes vouwen.

In de rij staan ze. Niet voor de escape room, de heftruck, de chemische proefjes of de werkstukjes die je kunt zagen, solderen of anderszins bouwen. Nee, de grote trekpleister van de dertiende Techniekdag in het Technovium is het Nijmeegs Kampioenschap vliegtuigjes vouwen (én vooral gooien). Tientallen kinderen vouwen hun eigen papieren toestel, of vouwen er eentje na van een schermpje.

En dan volgt de Grote Test op een landingsbaan met strepen als op een speerwerpbaan. Eén voor één zweven de creaties door de zaal, of knallen ze juist in een rechte streep meteen op de vloer. Willy Thijssen (10) uit Beek is niet ontevreden over zijn worp, al wordt pas veel later duidelijk of hij één van de prijzen heeft gewonnen: een echte zweefvlucht, of anders een radiografisch bestuurbaar papieren vliegtuigje. Stiekem speelt hij een beetje vals, zegt zijn vader: ,,Ik heb hem gevouwen, gewoon een modelletje van toen ik klein was.”

”We willen kinderen zo vroeg mogelijk laten zien hoe leuk techniek is”Tjerry Verhoeven, VNO-NCW Midden

Paplepel

Buiten bestuurt Emile Vermeulen (9) uit Beuningen na een paar korte aanwijzingen in zijn eentje een enorme heftruck van Hyster, het bedrijf dat monteurs zoekt en opleidt. Techniek ligt hem wel, zegt hij. Ma legde hoogstpersoonlijk te elektra van het Technovium aan en pa is dakdekker: werken met zijn handen is hem met de paplepel ingegoten. ,,Ik hou van solderen, timmeren en zagen”, zegt Emile. ,,Ik denk wel dat ik later wat technisch ga doen.”

Ouders

Het klinkt Tjerry Verhoeven als muziek in de oren. Ze is regiomanager van werkgeversorganisatie VNO-NCW Midden, één van de organisatoren van de techniekdag. ,,We willen kinderen zo vroeg mogelijk laten zien hoe leuk techniek is”, zegt ze. ,,En niet doordeweeks via school, maar op een zaterdag. Dat krijg je de ouders mee. Die moeten het ook zien en hun kinderen gaan stimuleren.”