Techniekdag Achterhoek enorm succes

AALTEN – Maar liefst 84 Achterhoekse bedrijven presenteren zich op de Techniekdag Achterhoek. Gastheer voor het prestigieuze evenement is Ottevanger Milling Engineers. Dat techniek ‘hot’ is momenteel blijkt uit het indrukwekkende aantal bezoekers. Duizenden ouders, kinderen, jongeren en overige belangstellenden nemen een kijkje bij de interactieve Techniekdag.

Voor 10.00 uur staat een lange rij ouders met kinderen, enthousiast en verwachtingsvol, voor de boog die de entree van Techniekdag Achterhoek markeert. Kinderburgemeester Timon Grevink verricht de opening van Techniekdag Achterhoek, hij vliegt met een drone één van de hallen binnen. Bezoekers volgen snel. Vriendelijke dames ontvangen bezoekers, kinderen krijgen een knalgroene Goodiebag mee met folders, een bijzondere sleutelhanger, een prijsvraag.

Overweldigend. Lopend door de enorme hallen en over het buitenterrein van Ottevanger Milling Engineers krijgen bezoekers de ene na de andere presentatie van deelnemende bedrijven te zien. Interactie, zelf doen, aanraken, ontdekken is de norm. Kinderen lassen, doen mee met digitale spelvormen, metselen muurtjes, besturen kranen, zitten in vrachtwagens of in een lift, maken mooie werkstukken. Ze wisselen een autoband, scheppen zand in een aanhanger, timmeren, beklimmen een steiger, praten met werknemers en stagiaires die in de technische sector werken.

Af en toe komt er een robot langs, in de vorm van een hoofdloze hond of een minibureau voorzien van folders. Mensen komen ogen tekort. Het enthousiasme is groot, zowel bij de bezoekers als de bedrijven en onderwijsinstellingen die zich van hun beste kant laten zien. Ook aan de inwendige mens is gedacht, er zijn talloze foodtrucks en kramen waar lekkernijen verkrijgbaar zijn.

Christiaan Hoftijzer en Ruud Kaak vertegenwoordigen het Zone College. “Wij bieden technische opleidingen, Vmbo en Mbo, in diverse locaties in Overijssel en Gelderland. We zijn blij dat we ons hier mogen presenteren. Er worden meerdere techniekdagen gehouden maar de Techniekdag Achterhoek is de grootste.”

Bryan Hofstad (9) is geconcentreerd bezig, hij metselt een muurtje. Zijn vader kijkt toe, Bryan krijgt af en toe aanwijzingen van een ervaren metselaar. Wat wil hij later worden? “Dat weet ik nog niet.” Vader zegt dat Bryan ontzettend heeft genoten op de techniekdag. Job Berendsen (9) maakt een spiraal electrospel. Hij soldeert, schroeft een kroonsteentje op een plank. En buigt, op aanwijzing van een techneut, de metalen draad in model. Job zegt: “Wat ik later wil worden? Politie of bioloog. Als ik moet kiezen dan politie.” Als hij even later rondloopt geniet hij van een bakje popcorn.

Michel Wellink (20) volgt een Hbo opleiding, hij heeft een bijbaan in de antennebouw. “Ik wilde een kantoorbaan maar dat is niet altijd rooskleurig. Met je handen werken is niets mis mee, dat doe ik al jaren. Je leert een bedrijf goed kennen, het is mooi om dingen te maken.” Hij helpt een jonge bezoeker die een steiger gaat beklimmen. Zo kunnen kinderen van alles maken, zien, beleven, ervaren. En ze maken er dankbaar gebruik van. Het enthousiasme is overal voelbaar.

Bennie te Lindert werkt bij Ottevanger Milling Engineers. Hoe heeft de gastheer zich voorbereid op dit grote evenement? “We hebben de afgelopen week niet veel geproduceerd! De hallen moesten worden ontruimd en schoongemaakt. Daarna alles indelen en opbouwen, samen met de deelnemende bedrijven uit de hele Achterhoek. Wij hebben altijd al meegedaan met de Techniekdag Achterhoek, we kregen de kans om het hier te organiseren en dit hebben we graag aangenomen. Heel veel Achterhoekse bedrijven zien de noodzaak in. Het is net kermis, allemaal lachende gezichten, zelfs het weer zit mee! Vorig jaar trok het evenement 4.000 bezoekers, we hopen dat aantal dit jaar te overtreffen!”

Uiteindelijk komt het aantal bezoekers uit op ongeveer 5.000!