Hoe enthousiasmeer je jeugd voor de technieksector? ‘Het is meer dan werken in een vieze overall’

TRICHT – Fruittech, logistiek, laanboomteelt: belangrijke sectoren in de regio die allemaal om nieuwe handjes schreeuwen. Op de tweede Techniekdag Rivierenland proberen bedrijven die al vroeg te werven.

Zelf de stuurknuppel hanteren van een graafmachine, suikergehaltes in aardbeien proeven, een drone programmeren of een telefoonhouder lassen; het is maar een greep uit de activiteiten op de Techniekdag Rivierenland deze zaterdag. Een kleine veertig bedrijven en onderwijsorganisaties doen er bij het bedrijf A.Hak in Tricht alles aan om de jeugd warm te krijgen voor de technieksector. En dat lukt goed, getuige de vele enthousiaste gezichten van kinderen die bepakt met groene rugzakjes vol gadgets weer huiswaarts keren.

”We willen laten zien hoe breed de sector is. Om duidelijk te maken dat je echt niet per se een vieze overall aan hoeft om in de techniek te werken”Leonie Dijkhof, VNO-NCW Midden

In de lift

Het is de tweede keer dat het evenement in Rivierenland gehouden wordt, in andere regio’s loopt het al langer. De tweede editie zit duidelijk in de lift. Aan het begin van de middag zijn de kleine duizend bezoekers van de eerste keer al geëvenaard. ,,We zijn een reizend circus”, vertelt Leonie Dijkhof van werkgeversorganisatie VNO-NCW Midden. ,,Iedere keer bij een bedrijf in een andere gemeente. A.Hak wilde het heel graag organiseren deze keer.”

Op de site van het bedrijf dat infrastructuursystemen bouwt voor water en energie is te zien waar die drive vandaan komt: 78 vacatures staan er open. ,,We richten ons op jongeren tussen 8 en 14 jaar om hen al jong enthousiast te maken”, vertelt Dijkhof. ,,We willen laten zien hoe breed de sector is. Om duidelijk te maken dat je echt niet per se een vieze overall aan hoeft om in de techniek te werken.”

‘Zo’n machine besturen is niet moeilijk’

Keano (12) zit aan de knuppels van een bomenrooimachine van MDE machinebouw uit Echteld. Als Opheusdenaar zijn deze machines hem niet vreemd. ,,Het is niet moeilijk”, zegt hij dan ook. ,,Gewoon naar voren en dan rijdt hij.” Hij is gekomen met dorpsgenoot Niels (12). ,,We kregen een brief met de uitnodiging op school”, verklaart Keano hun komst. ,,Het is leuk. We hebben heel veel gezien en gemaakt. Ik vind techniek wel leuk maar of ik er ook echt iets mee wil gaan doen, weet ik nog niet.” Vriend Niels heeft er wel oren naar: ,,Maar dan niet met zo’n machine maar meer mijn eigen computers maken.”

,,Techniek is natuurlijk heel breed”,, zegt Nelis Zondag van MDE. ,,Iedereen heeft wel mensen nodig, wij ook. Daarom proberen we ze al jong te interesseren. De kinderen vinden het allemaal leuk om zo’n machine besturen. Er zijn er ook een paar die doorvragen, waarbij je merkt dat ze echt geïnteresseerd zijn.”

‘Het leven draait steeds meer om techniek’

Edwin de Lange en zoon Nick (12) zijn getuige hun T-shirt ‘Cool with CO2’. ,,Ik werk in de koeltechniek”, verklaart de Tielenaar terwijl zijn zoon driftig experimenteert met een pneumatische opstelling bij een onderwijsstand. ,,Iedereen weet wel wat een loodgieter of een elektricien doet maar koeltechniek of pneumatiek dat is moeilijker. Ook voor de ouders. Daar zijn deze beurzen wel prachtig voor om mensen kennis te laten maken met die techniek. We nodigen op ons bedrijf ook wel schoolklassen uit.”

”De meeste jongeren willen niet meer met hun handen werken”Edwin de Lange.

Want ook voor zijn werkgever valt het niet mee om voldoende praktische mensen te krijgen. ,,De meeste jongeren willen niet meer met hun handen werken”, zegt De Lange. ,,Maar we hebben ze wel nodig. Het leven draait steeds meer om techniek.”

Zoon Nick is een uitzondering. ,,Dat wordt zeker wel iets in de techniek”, glundert vader. ,,Hij is van jongs af aan al met lampjes en dergelijk aan de gang.”

‘Niet van klussen mijn werk maken’

Suze (12) en Myrthe (11) lopen met een zelf getimmerd kerstboompje met ledverlichting over de beursvloer. Moeder Joyce van Berlo die namens ROC Rivor aanwezig is, heeft wat moeite moeten doen. ,,Myrthe wilde aanvankelijk niet mee maar met een vriendinnetje is ze toch gekomen”, vertelt Van Berlo. ,,Ik vind het heel belangrijk dat meiden ook weten wat techniek is. Daar vertellen ze weer over tegen anderen. Zo promoot je de sector. Nu willen ze niet meer naar huis.”

,,Je bent er wel even mee bezig”, zegt Myrthe terwijl ze haar kerstboompje toont. ,,Het is leuk om zoveel te kunnen doen en proberen maar ik denk niet dat ik van klussen mijn werk wil maken. Ik wil in een kinderdagverblijf gaan werken.” Vriendin Suze vond vooral de stand met virtual reality-brillen mooi. ,,Een leuke beleving”, zegt ze. ,,Maar ik denk ook niet dat ik iets van dit ga doen. Ik wil beroemd worden met zingen, dansen en acteren.”